Transport borówki w suchym lodzie nie musi oznaczać, że dany produkt będzie transportowany w stanie głębokiego zamrożenia. W transporcie specjalistycznym warzyw i owoców najważniejsza jest świeżość produktów. Korzystając z specyficznych właściwości suchego lodu przestrzeń bagażowa jest wypełniania zimnym dwutlenkiem węgla, który powstrzymuje proces gnicia, rozkładu.
Transport borówki
Transport warzyw i owoców w suchym lodzie polega na wyeliminowaniu tlenu z przestrzeni bagażowej lub opakowania i do tego nadaje się wyśmienicie suchy lód, który składa się z dwutlenku węgla. Poprzez sublimację, czyli przekształcaniu się z ciała stałego w gaz (CO2) wypełnia przestrzeń bagażową eliminując tlen który jest przyczyną szybszego dojrzewania i psucia się warzyw o owoców. W przypadku transportu borówki Amerykańskiej brak tlenu oznacza, że zostaną one dostarczone na miejsce w stanie, w którym proces dojrzewania został zatrzymany. Transport borówki Amerykańskiej w odpowiedniej temperaturze oraz w suchym lodzie jest powszechnie stosowany w całej Unii Europejskiej. Transportem w suchym lodzie zajmują się firmy specjalistyczne, których zadaniem jest szybkie dostarczenie świeżych warzyw i owoców na miejsce docelowe. Firma OCS od wielu lat zapewnia ciąg dostaw borówki Amerykańskiej z kraju do innych państw Unii Europejskiej. Transport borówki w suchym lodzie wykonywany jest nie tylko latem ale również zimą aby uzupełnić zapasy.
Transport borówki w suchym lodzie
Na zdjęciach widzimy załadunek i transport borówki Amerykańskiej do Chile. Transport odbywał się w kontrolowanej temperaturze na 24 paletach (oczywiście odpowiednio zabezpieczonych) z użyciem wkładów chłodzących oraz koców termicznych. Przestrzeń bagażowa została wypełniona dwutlenkiem węgla, który pochodził z suchego lodu. Suchy lód który był uzupełniany w trakcie transportu zapewniał stałą temperaturę oraz odpowiednią wilgotność powietrza. Borówka wysoka (borówka Amerykańska) jest gatunkiem, który zdobywa coraz więcej zwolenników pośród polskich producentów. Coraz więcej firm transportowych oferuje transport specjalistyczny borówki Amerykańskiej w warunkach kontrolowanej temperatury. Borówka jest obecnie powszechnie dostępna nie tylko w marketach, ale również mniejszych sklepach. Z upraw prowadzonych w Polsce borówka jest dostępna od początku lipca do połowy września. Owoce bezpośrednio po zebraniu należy schłodzić do 15 °C, a następnie przygotowując do transportu do temperatury 6 °C. Taka temperatura pozwala na przechowywanie borówki amerykańskiej do 15 dni a tym samym do długotrwałego transportu. Transport borówki w suchym lodzie zapewnia również odpowiednią wilgotność w przestrzeni bagażowej.
Borówka Amerykańska
Polska jest obecnie zaliczana do krajów wiodących w Europie w produkcji borówki wysokiej. Aby wydłużyć podaż borówki Amerykańskiej są one przechowywane w chłodni z kontrolowaną temperaturą oraz atmosferą o składzie 13% dwutlenku węgla i 2% tlenu. Temperatura w komorach wynosi 0 do 2°C, wilgotność atmosfery 85 do 90%. W takich warunkach owoce borówki wysokiej mogą być przechowywane nawet do sześciu tygodni.
Zbiór jagód borówki rozpoczyna się w lipcu i w zależności od odmiany, może trwać do pierwszych przymrozków. Owoce borówki są bardzo zdrowe. Nie zawierają tłuszczu a 250g świeżych owoców pokrywa połowę dziennej dawki dla osoby dorosłej wit. C. Barwnik znajdujący się w skórce tzw. antocyjan to bardzo silny antyutleniacz, który poprawia krążenie krwi, przeciwdziała zmęczeniu oczu oraz jest pomocny w leczeniu cukrzycy. Garbniki zawarte w borówce działają także odtruwająco, gdyż mają zdolność wiązania toksyn bakteryjnych i metali ciężkich. Stwierdzono również że związki zawarte w borówce mają działanie antynowotworowe, a duża ilość drobnych nasion bardzo dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Jak widać nie można się dziwić, że borówka Amerykańska zdobywa takie uznanie na rynku międzynarodowym. Dzięki składnikom odżywczym jest niezastąpiona w codziennej diecie. Jak widać nie można się dziwić że transport borówki w suchym lodzie wzrasta w naszym kraju z roku na rok.
Suchy lód
Suchy lód składa się z dwutlenku węgla który w procesie technologicznym zamieniany jest w ciało stale o temperaturze -78,5°C. Poprzez sprężanie, prasownie powstaje suchy lód w postaci bloków lub granulatu. Suchy lód ze względu na swoje właściwości posiada liczne zastosowania. Wykorzystywany jest w chłodnictwie, laboratoriach. W życiu codziennym używany jest w transporcie do schłodzenia lub podtrzymywania temperatury. Bardzo znany jest transport w suchym lodzie produktów spożywczych w stanie głębokiego zamrożenia lub wykorzystując z sublimację suchego lodu do transportu świeżych warzyw i owoców. W przypadku transport borówki w suchym lodzie nie chodzi o ich zamrożenie a otoczenie zimnym dwutlenkiem węgla, który powstrzymuje proces dojrzewania owoców. Owoce zachowują swoją świeżość nawet podczas długotrwałego transportu.
Transport w suchym lodzie wykonywany jest przez specjalistów swojej branży. Dysponujemy osobnym działem transportu specjalistycznego – „przesyłki w suchym lodzie„